Ametisti

Muinaisen roomalaisen legendan mukaan ametisti sai nimensä seuraavasti: Viinin jumala Bacchus oli vihainen, koska häntä oli loukattu, ja hän vannoi kostavansa ensimmäiselle kohtaamalleen kuolevaiselle usuttamalla tiikerilaumansa hänen kimppuunsa.

Nuori kaunis tyttö, Ametisti, oli menossa Diana-jumalattaren temppeliin kiittääkseen tätä, kun hän epäonnekseen kohtasi vihaisen Bacchuksen. Tiikerilauma hyökkäsi Ametistin kimppuun, mutta jumalatar Diana ehti juuri ja juuri pelastaa hänet varmalta kuolemalta muuttamalla hänet kirkkaaksi kristalliksi. Bacchus, katuvaisena omasta julmuudestaan ja aiheuttamastaan kohtalosta, kaatoi uhrauksena viinirypälemehua kirkkaan kristallin päälle. Tämä antoi kristallille sen uniikin violetin sävyn.

AMETISTI – SIELUN KIVI 
Ametisti on yksi suosituimmista kivistä. Se ei ole mikään ihme, sillä ametistilla on monia ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen kiven mm. meditointiin ja henkisen kasvun tielle.

HISTORIA

Ametistin nimi on peräisin muinaisen Kreikan sanoista “a — methustos” eli “ei — myrkytys”. Ametistin nimi on samalla viittaus uskomukseen, että ametisti suojelee omistajaansa päihtymykseltä.

Muinaiset kreikkalaiset tekivät ametistista juoma-astioita, sillä he uskoivat, että juomalla ametistiastiasta ei tule humalaan. He myös pitivät ametisti(korua) lähellä napaa, jotta se ehkäisisi humalatilaa.

Muinaisessa Egyptissä ametisti oli jalokivi, jota varakkaimmat matkailijat käyttivät suojelevana amulettina. Ametistia pidettiin jalokivenä myös keskiaikaisessa Englannissa, jossa se oli erityisesti kuninkaallisuuden ja jumalyhteyden symboli. Ametistia käytettiin koristelemaan erityisesti arvomerkkejä.

Keskiaikaiset eurooppalaiset sotilaat puolestaan pitivät ametistiamuletteja suojaamassa itseään taisteluissa. Ametistin uskottiin turvaavan voiton vihollisista. Sen uskottiin myös auttavan, että sotilas pysyi rauhallisena. Ametistin avulla sotilaan hermot pysyivät kurissa keskellä taisteluja. Ametistin tiedettiin myös parantavan ihmisiä.

Nykyisin ametisti yhdistetään kruunuchakraan ja henkiseen kehitykseen. Tiibetissä ametistia pidetään pyhänä ja sitä käytetään erityisesti rukoushelmissä.

VÄRITYS

Väriltään ametisti on violetti. Sen sävyt vaihtelevat vaalean liilasta tummanviolettiin. Pitkä altistuminen auringonvalolle voi vaalentaa ametistin väriä.

Violetti väri syntyy raudan ja alumiinin määrästä. Mitä enemmän rautaa, sitä tummempi värisävy kristallissa on.

ESIINTYMINEN JA KÄYTTÖ

Ametistikiveä löydetään ympäri maailman. Suurimmat tuottajamaat ovat Brasilia, Uruguai, Etelä-Korea, Venäjä (Siberia), Intia, Zambia ja Yhdysvallat. Myös Suomen Lapissa sijaitsee esiintymiä.

Ametistin väri on läpikuultavan kaunis ja se hehkuu vahvaa, rauhallista energiaa. Sitä käytetäänkin paljon myös korukivenä. Ametisti on helmikuun syntymäkivi.

Ametisti on myös kruunuchakran kivi. Se on vahvasti sidoksissa henkiseen kehitykseen ja ajatteluun.

RAAKA-AMETISTI JA HIOTTU KIVI

Ametisteja saa sekä raaka-ametisteina että hiottuina kivinä.

Luonnollinen raaka-ametisti koostuu pienistä erikokoisista ametistikärjistä, jotka ovat kiinnittyneet yhtenäiseen alustaan. Ametistikärkiä on yhdessä raaka-ametistissa kymmeniä tai jopa satoja, riippuen alustan koosta. Mitä isommasta raaka-ametistista on kyse, sitä enemmän ametistikärkiä siinä on.

Ametisti voidaan myös hioa eri muotoisiksi sileiksi kiviksi. Hionnassa käytetään yleensä rumpuhiontaa. Ametistista tehdään myös erilaisia koruja. 

ENERGIAT JA VOIMAT

Pään alue, ajattelu ja viisaus

Ametisti on erityisesti aivojen, ajattelun ja intuition kivi. Se kirkastaa ja raikastaa ajattelua.

Ametisti auttaa ongelmanratkaisussa, sillä se yhdistää älyn, intuition ja tunnetietouden. Ametisti hakee harmoniaa ja tasapainoa, ja auttaa tekemään hyviä, tasapainoisia päätöksiä.

Ametisti on keskittymisen ja menestymisen kivi. Se auttaa asioiden syvemmässä ymmärtämisessä ja laajassa oivaltamisessa. Se edesauttaa myös kriittistä ajattelua ja auttaa käsittelemään kohdattuja tilanteita uudenlaisella viisaudella.

Ametisti yhdistää henkisyyden ja älyllisen viisauden. Se on viisauden ja syvän ymmärryksen kivi.

Yhteys kruunuchakraan, henkisyys

Ametistin energia on korkeavärähteistä, lempeää energiaa, joka aktivoi etenkin kruunuchakraa. Ametisti auttaa säilymään puhtaassa ja keskittyneessä tilassa samalla, kun se auttaa avautumaan korkeammalle energialle.

Ametisti on jumalallisuuden kivi. Ametisti rauhoittaa mielen rukouksen ja meditaation aikana ja auttaa antautumaan jumalalliselle läsnäololle. Ametisti auttaa ottamaan vastaan jumalallista ohjausta ja opastusta, ja hiljentää mielen kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään.

Ametisti auttaa ymmärtämään sielun ikuisen olemuksen. Se auttaa yhdistymään henkisellä tasolla omaan korkeimpaan minään. Ametistia kutsutaankin sielun kiveksi.

Ametisti on myös hyvä kivi tunnetyöskentelyyn. Ametisti auttaa analysoimaan tunteita, ymmärtämään ja arvostamaan niiden tarkoitusta. Tämän tietouden avulla voi valita toimiiko tunteiden mukaisesti, vai päästääkö niistä irti. Ametisti onkin erinomainen kivi kaikenlaisten oman elämän negatiivisten asioiden ja tunteiden käsittelyyn.

Intuitio, luovuus

Ametisti on myös intuition kivi. Se vahvistaa intuitiota ja luovuutta, ja uudistaa ajattelua. Ametisti auttaa uusien ideoiden luomisessa, ajatuksen viemistä käytäntöön ja auttaa tuomaan projektit valmiiksi. Se on keskittymisen ja menestymisen talismaani. Ametistin avulla oma sisäinen ääni vahvistuu ja sen opastukseen alkaa luottaa vahvemmin.

Puhdistaminen, parantaminen

Ametisti auttaa puhdistamaan mieltä negatiivisista ajatuksista. Ametisti auttaa myös puhdistumaan stressistä ja ahdistuksesta.

Ametisti on myös hyvin parantava kivi. Varsinkin luonnolliset raaka-ametistit parantavat ja puhdistavat ihmisiä, eläimiä, kasveja ja fyysistä ympäristöä. Raaka-ametistin puhdistava voima on niin suuri, että se puhdistaa myös muita kristalleja ja kiviä.

Ametisti parantaa myös henkisellä tasolla. Se auttaa karsimaan, poistamaan ja ehkäisemään huonoja tapoja. Ametisti on erinomainen apu tupakoinnin tai alkoholin juomisen lopettamiseen. Se auttaa kaikessa ylimenevässä toiminnassa (ylensyönti, liiallinen alkoholin kulutus, liiallinen nautinnonhakuisuus jne). Ametisti antaa voimaa kieltäytyä paheista ja mahdollisuuden raittiimpaan elämään.

Ametisti auttaa parantamaan myös raha-asioissa. Se auttaa vähentämään tuhlailevuutta ja kuluttamista yli omien varojen, peliriippuvaisuutta ja epäviisaita sijoituksia.

Ametisti on erityisen hyvä apu henkilölle, joka on stressaantunut, ylityöllistetty tai kenen elämässä on (liian) paljon hoidettavia asioita. Ametisti auttaa lievittämään ahdistusta. Se on myös hyvä kivi rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta auttamaan niitä, jotka suuttuvat ja vihastuvat helposti.

Ametisti auttaa tunnistamaan syvällä olevat syyt siihen, miksi käyttäytyy tietyllä tavalla ja miksi reagoi tietyllä tavalla asioihin. Ametisti etsii piilossa olevat syyt tietynlaiseen käyttäytymiseen ja tekoihin, sekä oman että toisten osalta. Ametistin avulla voi tunnistaa ne tavat, tottumukset ja käytösmallit, jotka aiheuttavat epätasapainoa tai jopa sairautta omassa elämässä. Se auttaa ymmärtämään syyn ja seurauksen lakia oman (ja muiden) käyttäytymisen suhteen, ja tekemään parempia päätöksiä.

Ametisti auttaa myös toipumaan surusta. Se auttaa surun ilmaisemisessa ja läpikäymisessä, ja auttaa myös surusta irtipäästämisessä. Ametisti on hyvä kivi kaikille menetyksen kokeneille henkilöille.

Suojeleminen

Ametisti suojelee kaikkea negatiivista vastaan. Ametistin korkea värähtely puhdistaa energiakenttää kaikelta negatiiviselta energialta ja luo suojelevan valokilven fyysisen ja energiakehon ympärille. Ametisti palauttaa negatiivisen energian takaisin maailmankaikkeuteen puhdistettuna ja muunnettuna positiiviseksi, rakastavaksi energiaksi.

Ametisti on erityisen hyvä kivi kaikille parantajille ja henkisen työn tekijöille. Se on myös erinomainen kivi kaikille henkisen polun kulkijoille.

Rauhoittava vaikutus, tasapaino

Ametisti on rauhoittava ja tasapainoa hakeva kivi, ja sitä kutsutaankin luonnon omaksi rauhoittavaksi lääkkeeksi. Ametisti voi rauhoittaa myös yliaktiivista lasta ja eläintä. Ametisti voi myös auttaa unettomuuteen, varsinkin, jos unettomuus johtuu yliaktiivisesta mielestä ja päässä pyörivistä ajatuksista.

Ametisti rauhoittaa vihaisia ja ärtyneitä ihmisiä. Se on erityisen hyvä kivi diplomaateille, poliiseille, vartijoille, neuvottelijoille ja rauhanturvaajille. Sitä voi käyttää myös vaativissa asiakaspalvelutehtävissä ja erityisesti tilanteissa, joissa käsitellään reklamaatioita tai negatiivista asiakaspalautetta. Ametisti sopii myös kaikenlaisiin neuvottelu- ja kokoustilanteisiin.

AMETISTI JA KOTI

Ametisti olohuoneessa tai siinä huoneessa, jossa perhe viettää eniten aikaa yhdessä, voi lisätä perheen yhteenkuuluvaisuutta. Se antaa varmuutta ja rauhallisuutta, jota tarvitaan avoimeen keskusteluun.

Kiinalaisessa Feng Shui -filosofiassa ametisti merkitsee runsautta. Kun ametisti asetetaan talon taloudellisen runsauden (yltäkylläisyyden) nurkkaukseen, se auttaa tuomaan kotiin runsauden virran.

AMETISTI JA TYÖELÄMÄ

Ametisti on erityisen toimiva työperäisen stressin vähentämisessä, sillä se on paitsi rauhoittava, myös runsautta lisäävä – ja sopii näin ollen erityisen hyvin työelämään, joka liittyy rahaan ja ansaitsemiseen. Ametisti lisää luovuutta ja keskittymiskykyä, ja on sen takia hyvä kivi työpöydälle tai toimistoon.

Ametisti on hyvä kivi näyttöpäätetyöskentelyyn ja näytön vierelle. Se neutralisoi elektromagneettista säteilyä, jota tulee tietokoneista ja älypuhelimista. Se auttaa myös selkeyttämään ajattelua ja kirkastaa mieltä – molemmat hyviä ominaisuuksia työpäivän aikana. Ametisti lisää intuitiota ja auttaa kommunikaatiossa, jotka nekin auttavat työn tehokkuudessa. Ametisti auttaa myös vähentämään pitkien työpäivien aiheuttamaa stressiä.

AMETISTI ON HELMIKUUN JA KALOJEN KIVI

Ametisti on helmikuun syntymäkivi ja horoskooppimerkki kalojen kivi. Se yhdistetään myös ilma-elementtiin. Ilma-elementti aktivoi mieltä, ja auttaa selvänäköisyydessä ja intuitiossa.

AMETISTI JA MEDITOINTI

Ametisti on erinomainen kivi meditointiin. Sen energia rauhoittaa mielen ja ohjaa sitä kohti syvempää ymmärrystä. Ametisti rentouttaa ja syventää meditaatiota. Ametistin energia rohkaisee mieltä olemaan nöyrä ja antautumaan itseä suuremmalle ja sen opastukselle. Ametistin violetti väri aktivoi korkeampiin värähtelytasoihin.

Pidä meditoidessasi ametistia vasemmassa kädessäsi (tai jos olet vasenkätinen; oikeassa kädessäsi). Se auttaa vetämään ametistin energiaa kehoon. Ametistin voi myös asettaa meditoidessa joko kolmannen silmän kohdalle tai kruunuchakran päälle, jolloin se vahvistaa henkistä yhteyttä.

AMETISTI JA ENKELIT

Ametisti on hyvä kivi työskentelyssä enkelten kanssa. Ametisti yhdistetään erityisesti Arkkienkeli Mikaeliin tumman violetin värinsä takia. Ametisti voi vahvistaa enkeliyhteyttä avaamalla kruunuchakraa ja vahvistamalla henkistä tietoisuutta.

AMETISTIT JA JUMALATTARET

Ametisti yhdistetään Artemikseen, kreikkalaiseen eläinten, metsästyksen, synnyttämisen ja kuun jumalattareen. Artemis on erityisesti synnyttämässä olevien naisten jumalatar.

Ametisti yhdistetään myös Artemiksen roomalaiseen vastineeseen, jumalatar Dianaan, joka on metsästyksen, kuun ja eläinten jumalatar. Diana on myös synnyttämisen ja naisten jumalatar.

AMETISTIKIVEN PUHDISTAMINEN

Ametisti, kuten kaikki kristallit ja kivet, kannattaa puhdistaa ja ladata aina aika-ajoin. Puhdistaminen ja lataaminen palauttaa kiven energiat sen alkuperäiselle tasolle. Se myös varmistaa, että kivi toimii aina korkeimmasta energiasta. Aktiivisessa käytössä riittää, että kiveä puhdistetaan kerran kuukaudessa. Voit myös tunnustella itse milloin kiven energia tuntuu siltä, että se kaipaisi puhdistamista ja uudelleenlataamista.

VESI: Puhdistamisen voi tehdä pitämällä kiveä lyhyen aikaa juoksevan (luonnon)veden alla ja vahvistamalla samalla ääneen tai hiljaa mielessään, että kivi puhdistuu.

MAA: Ametistin voi puhdistaa ja maadoittaa myös laittamalla sen luontoon puun juurelle tai isolle kivelle / kalliolle. Hiotun kiven voi myös haudata multaan tai maahan. Maa imee kivestä siihen kertyneet energiat ja palauttaa kiven luonnollisen tasapainon.

TULI: Ametistia voi pitää kynttilän valossa tai tulen (nuotio, takka) lähistöllä. Tulienergiat puhdistavat ja lataavat kiven.

ILMA: Ametistin voi puhdistaa savua tuottavan nipun tai suitsukkeen avulla. Valkosalvia ja Palo Santo (“Pyhä Puu”) ovat erityisen tehokkaita puhdistajia. Suitsukkeen savu puhdistaa ametistin. Tee tämä avoimen ikkunan lähettyvillä, jotta savu ja niiden mukana negatiivinen energia tuulettuu ulos. Voit käyttää myös muita suitsukkeita oman mieltymyksesi mukaan.

ÄÄNI: Äänimaljat tai esimerkiksi kirkonkellojen sointi puhdistaa kristallit ja kivet. Jos kuulet kirkonkellojen soiton, avaa ikkuna ja aseta ametistisi ikkunalaudalle. Äänen värähtely puhdistaa kiven ja lataa sen uudelleen korkeimmalla energialla.

TÄYSIKUU: Helppo tapa puhdistaa ametisti on laittaa se kerran kuussa ikkunalaudalle tai ulos täysikuun valoon. Täysikuun valo puhdistaa ja lataa ametistin uudella energialla yön aikana.

AURINKO: Vaikka aurinko onkin yleensä voimakas kivien ja kristallien puhdistaja ja lataaja, ametistille sitä ei suositella. Ametistin väri voi haalistua suorassa auringonvalossa.

Ametistin erikoisominaisuus on, että raaka-ametistina se lataa muita kristalleja ja kiviä. Aseta toinen kivi tai kristalli raaka-ametistilevyn päälle tai vierelle. Ametisti puhdistaa ja lataa toisen kristallin tai kiven jo muutamassa minuutissa. 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *